La mio fama de mal comedor, cuando yera pequenu, yá nos quedó clara
n'ocasiones anteriores y por eso, l'enfotu de Mena yera'l poder suplir la falta
de apetitu con apurrir de lo que daquella se consideraba más sanu y nutritivu:
la mantega.
Hores pasé de neñu viendo como mazaba les nates de la lleche de la Estrella
y más tarde de la Lucera, guardaes durante díes. La impaciencia infantil
topetaba con aquella tranquilidá cola que Mena trataba al procesu. El momentu
crucial, que pa un neñu paez trucu de maxa, yera cuando la mazada paecía
cortase y el sueru dixebrábase de la parte grasa de la mantega. Nesi momentu,
Mena empezaba a xuntar contra los llaos del recipiente la bola resultante,
sacaba'l sueru, añedía agua frío pa endurecer la masa y quedábase cola fresca
mantega a la que daba forma faciéndola voltiar nel aire y dexándola cayer
contra un platu. Y ende empezaba lo que yo esperaba ansiosu dende'l principiu
de la operación: el decorar la mantega faciendo dibuxos cola cuyar de madera.
L'ellaborar mantegues y quesos foi la manera d'aprovechar la lleche na
economía tradicional. Mena recordaba como la so madre mazaba les mantegues
usando una manteguera de barru de gran tamañu y tapa de madera, con un furacu
central pol que se metía un palu acabáu nun discu furáu, que dexaba ximelgalo arriba
y abaxo hasta dixebrar la mantega del sueru. La mantega quedaba pegada al palu
y al discu, mientres el sueru sacábase de la manteguera per un pequenu furacu
qu'esta tenía na parte baxa del llateral y que mientres duraba la operación,
permanecía cerráu con un taquín de madera. Esti sueru nun se tiraba y
consumíase, resultando una especie de lleche desnatada d'entós. Pola
descripción qu'ella daba de la manteguera podría correspondese coles botíes
fabricaes en Faru de Llimanes o en Vega de Poja que per aquellos años entá
vendíense nos mercaos de Siero o Llangréu.
Pa caltener meyor la mantega, lo normal yera comer parte en frescu y cocer
el restu, dexalo endurecer nuna taza y consumilo d'esta miente como complementu
n'otres comíes. Y ende yera onde empezaba'l terror. Comer la mantega los
primeros díes, con pan y azucre gustaba a cualquier neñu fora o non ruin
comedor, pero llegar a casa y reconocer el peculiar golor de la mantega cocío
suponía una de les mayores tortures. Nesi momentu empezaba “la guerra de la
mantega”. Les mios güeles trataben de “camuflar” la “prodixosa” cuyarada de
mantega cocío en chocolates, lleche o cacaos y xuraben y perxuraben que nun lo
fixeron, mientres yo miraba la taza y los “güeyos” de la mantega esleida
llexaben mirando pa mi. Como diz el mio padre, que tamién “sufrió” de neñu esi
engañu de la mantega camuflada, “Nun nos mataron de milagru”.
Anguaño esa manera d'alimentación infantil cargada de grasa animal enchida, sería impensable, como impensable sería'l casu de la mio bisagüela Lisa que llegó a los noventa y siete años cenando tolos díes un tazón de chocolate, azucre, pan migao y ensin falta, una bona cuyarada de mantega cocío a dilir nel amiestu. Pero, igual dientro poco, prestixosos científicos lleguen a afayar, como n'otros casos, los benéficos aportes a la salú del consumu tan habitual de mantega cocío, a saber.
Anguaño esa manera d'alimentación infantil cargada de grasa animal enchida, sería impensable, como impensable sería'l casu de la mio bisagüela Lisa que llegó a los noventa y siete años cenando tolos díes un tazón de chocolate, azucre, pan migao y ensin falta, una bona cuyarada de mantega cocío a dilir nel amiestu. Pero, igual dientro poco, prestixosos científicos lleguen a afayar, como n'otros casos, los benéficos aportes a la salú del consumu tan habitual de mantega cocío, a saber.
Regalábense mantegues a les recién paríes, a los enfermos y n'ocasiones, a
manera de detalle especial, como nel cuentu que güei nos ocupa. Esti, ye una
hestoria “pa mayores” que nes xuntes y esfoyaces procuraben cuntar, ensin que
los neños diérense cuenta, como lo solía facer Mena, con esa especie de
vergoña contenida y sorrisa picarona.
Pos esto yera un mozu bien vergonzosu y metíu peles sayes de la so madre.
Altu, grandón y bien inocente, taba totalmente namoráu d'una de les moces más
guapes del pueblu. El mozu taba desesperáu pos nun s'atrevía a dici-y nada a la
moza, y esta nin siquier dábase cuenta de la so presencia.
Un día la madre del chaval velu amorgañáu:
- ¿Qué te pasa fíu?
- Nada madre, que Rosina
nun me fai casu y yo nun m'atrevo a dici-y nada.
- Non te esmolezas que yo
voi ayudate.
- ¿Y cómo, madre?
- Mira. Acabo de faer una
mantega fresca, lléva-yla a Rosina y asina podéis empezar a parolar y depués
comer xuntos. Yá vas ver cómo s'allegra y te fai casu.
Y asina foi que la bona muyer prepara con curiáu la mantega y envuélvela pa
que'l mozu pueda regala-yla a la guapa Rosina.
El calor apertaba y al probe zagal nun se-y asocede otra cosa que meter la
mantega nel bolsu del pantalón, pa protexela, ensin decatase del volume qu'esta
marcaba na zona.
Camín abaxo ve a Rosina con un grupu de moces coyendo agua na fonte. Cola
escitación del momentu non se dió cuenta que la mantega tába derritiendose y
arollába-y pela pierna embaxo dexando un gran manchurrón nel pantalón. Asina
foi que d'aquelles traces averóse onde les zagales, qu'ante tal visión,
glayaben y corríen espavoríes. El mozu, tres elles, con nervios y prises, metíase les manes nos
bolsos del pantalón, apertando lo que quedaba de la mantega contra la
entepierna, y glayándo-y a Rosína:
No hay comentarios:
Publicar un comentario